Overzicht

Zo maak je de gastenlijst voor je bruiloft

Zo maak je de gastenlijst voor je bruiloft

Met deze tips wordt het maken van de gastenlijst voor je bruiloft een eitje. 

In Nederland bestaat de gewoonte om de gastenlijst voor je bruiloft ingewikkeld te maken. De meeste bruidsparen maken onderscheid tussen daggasten en avondgasten op hun bruiloft. Soms zijn er ook nog receptiegasten. Is het nodig om de gastenlijst voor je bruiloft zo complex te maken? Hoe meer groepen je moet verwerken in de planning van de dag van je dromen, hoe drukker en stressvoller het voor je wordt.

In veel andere landen houden ze het juist heel eenvoudig: er is simpelweg één gastenlijst voor de bruiloft. Trouw zoals je wilt. Of dat nu met een groot of klein gezelschap is of met één groep of meerdere groepen. Je hebt de vrijheid om een manier te vinden die past bij jullie en jullie bruiloft. Los van de verwachtingen van familie of vrienden.

Het samenstellen van de gastenlijst wordt vaak als lastig ervaren. Vraag je tante Truus, die je bijna nooit ziet, nu wel of niet en nodig je al je collega’s uit met hun aanhang of alleen degene met wie je veel samenwerkt?

34% van de bruidsparen ervaart het samenstellen van de gastenlijst als bijzonder stressvol. 

De lengte van de gastenlijst is bepalend voor veel factoren op de bruiloft, zowel inhoudelijk als praktisch. Als jullie de bruiloft wat kleiner houden, is er meer ruimte voor emotie en intimiteit, dan bij een bruiloft met meer dan honderd man. Daarnaast vraagt een grote bruiloft natuurlijk om meer budget, want er is een grotere locatie nodig, er zijn meer eters en er wordt meer gedronken.

Het is geen geliefde methode, maar het schrappen van de gasten verlaagt de kosten. Hoe kleiner de bruiloft, hoe meer je kunt doen met je beschikbare budget. Het één is niet per se beter dan het andere, maar je beleeft een grote of kleine bruiloft op een andere manier. Met meer gasten is er meer drukte en wordt er emotioneel meer van je gevraagd. Sommige mensen vinden veel mensen om zich heen heerlijk en anderen hebben rust om zich heen nodig, zodat het moment intenser wordt.

Hoe maak je nu de gastenlijst voor je bruiloft?

Jullie willen de liefde en jullie geluk vieren met jullie dierbaren.

Het beste is om te beginnen met het maken van een lijst van mensen die je er zeker weten bij wilt hebben. Maak allebei een aparte lijst en schrap waar het overlapt. Nu is de basis van de gastenlijst voor je bruiloft gevormd.

Nu komt de vraag of jullie hier nog meer mensen aan toe willen voegen.

Maak een lijst waarop je iedereen zet de je zou willen uitnodigen. Grote kans dat dit een ellenlange lijst wordt, maar maak je daar nog maar even niet druk om.

Deel deze lijst op in de volgende categorieën: familie, vrienden en collega’s. Zo houd je overzicht en kunnen jullie zelf in je eigen lijst schrappen waar nodig, zonder de ander voor het hoofd te stoten. Lekker overzichtelijk!

Heb je al een bepaalde locatie op het oog? Vaak is er plaats voor een maximumaantal gasten. Kun je daardoor niet iedereen uitnodigen of zijn er gasten waar je over twijfelt? Loop dan samen de gehele lijst door en tag iedereen met een ja, nee of twijfel label. Doe dit met drie kleuren markers.

Er is een criterium héél belangrijk bij het samenstellen van de gastenlijst:

''Is hij of zij onmisbaar op de dag van jullie dromen?''

Er zijn altijd mensen die je voor jouw gevoel 'verplicht' moet uitnodigen. Ga na waarom dat is. Is het omdat je ook op hun bruiloft mocht komen? Of wordt het misschien verwacht van de familie?

Onthoud goed dat dit jullie bruiloft is en daar horen alleen gasten aanwezig te zijn met wie jullie een goede band hebben of van wie jullie het prettig vinden als ze er zijn. 

Waarom ik niet?

Kom je onverhoopt mensen tegen die je geschrapt hebt van de gastenlijst voor je bruiloft, maar die waarschijnlijk een uitnodiging hadden verwacht? ‘Eerlijk duurt het langst.’ Vertel waarom je ze niet hebt uitgenodigd, zodra ze over je bruiloft beginnen.

Een intieme bruiloft met alleen ‘close friends and family’, het budget of een pandemie, niet te vergeten 😉; dit zijn stuk voor stuk goede en legitieme redenen om te noemen. Door direct eerlijk te zijn, voorkom je dat er de volgende keer, als je elkaar tegen het lijf loopt een ongemakkelijke sfeer ontstaat.

Kinderen op je bruiloft, moet je dat wel doen?

Bij het maken van de gastenlijst voor je bruiloft loop je al snel tegen deze vraag aan. Kinderen op je bruiloft zijn heel gezellig en vaak onmisbaar, omdat het neefjes, nichtjes of eigen kinderen zijn. 

Houd in de planning rekening met eet- en slaaptijden of zorg dat ouders zich daarop kunnen voorbereiden door een slaapplek te regelen en alvast eten mee te brengen voor hun kinderen. Het is op die manier geen ramp wanneer het diner wat verlaat of de ceremonie uitloopt.

Naast entertainment voor de volwassen, is het wellicht nog belangrijker om voor de kinderen entertainment te verzorgen. Niets is zo vervelend als kinderen die jengelen en aandacht vragen, omdat er niets te doen is en ze zich vervelen.

 

Heb je vragen over het maken van de gastenlijst voor je bruiloft? Neem dan contact op met Naoomevents, Naomi helpt je graag.

 

Fotograaf

Bekend van o.a.

De beste van Nederland Girls of Honour Ziwa BWPN RTL4 SBS6 De Rabo Start Award